miercuri, ianuarie 13, 2010

Alte 7 minuni ale lumii

M-am gandit in aceasta zi cat de plictisitor e sa auzi tot aceleasi 7 minuni (oficiale) ale lumii. Asa ca, m-am decis sa imi fac propriul top al celor 7 minuni, desigur, ajutata si de ceea ce alti oameni ar prefera sa vada. Asadar si prin urmare, am ajuns la urmatoarea clasificare:

1. Erta Ale

In anul 1928, Ludovico M. Nesbitt impreuna cu 2 italieni, au devenit primii europeni care au "vizitat" ansamblul de vulcani Erta Ale.
Erta Ale inseamna in limba afar "muntii care fumega" si este defapt, un ansamblu din cinci vulcani, care formeaza un arc de cerc de 80 de km lungime. In ciuda peisajelor stranii care iti taie respiratia si a jocurilor de culori vii care se infatiseaza in fata ochilor, Nesbitt a ramas insensibil, numind acest loc "un peisaj al terorii". Reactia sa poate fi explicata prin prisma conditiilor dure pe care exploratorii erau nevoiti sa le infrunte: temperaturi foarte ridicare (aproape 75 de grade Celsius in timpul zilei), un nisip atat de fierbinte incat le ardea talpile prin bocanci si, cel mai probabil, din cauza subtierii rezervelor de apa.

2. Depresiunea Dankil

Depresiunea Dankil adaposteste lantul vulcanic Erta Ale si este o zona care intruneste conditiile unuia dintre cele mai dure locuri de pe Pamant: o campie parjolita cu un continut ridicat de saruri in compozitia solului, care se afla sub nivelul marii. In trecut, aceasta facea parte din Marea Rosie, pana la ridicarea podisului Danakil. In apropiere se afla lacul Karum, care reprezinta printre altele si o sursa substantiala de venit pentru familiile afare din zona, oameni ce traiesc in special din cresterea animalelor si exploatarea si vanzarea sarii din lac. Nu foarte adanc, insa cu un continut ridicat de minerale, lacul se afla la 120 de metri sub nivelul marii. Doar pentru o perioada scurta din an, acesta se umfla, iar in jurul lui tasnesc izvoare fierbinti.

3. Formatiunile tsingy - Madagascar

Desprinse dintr-un peisaj parca extraterestru, formatiunile calcaroase de pe insula Madagascar nu sunt nici pe de parte atat de inofensive pe cat par in fotografii. Ascutite ca niste pumnale, acestea ating inaltimi de pana la 180 m. Orice miscare gresita, poate insemna pentru un temerar o moarte sigura. Desi par sa alcatuiasca un peisaj singuratic, lucrurile nu stau nici pe de parte asa. Crocodili care se ascund in grote subterane, perechi de ochi curiosi de lemurieni care supravegheaza ascunsi in frunzisurile copacilor. Si aveti grija pe unde calcati! Este suficient sa strivit o singura albina, pentru a fi atacat de un roi intreg, dornic de razbunare.

4. Platoul Ankarana


Platoul Ankarana este un peisaj carstic prin excelenta. Calcarul a permis formarea unor canioane adanci care adapostesc la randul lor intinderi verzi de padure formata din baobabi, smochini si palmieri. Apa s-a infiltrat pana in adancime, dand nastere unor grote care expun stalagmite si stalactite ce sfideaza imaginatia.
Numita si "Marea insula rosie" datorita predominantei culorii in sol, Madagascar este un ecosistem unic. In prezent, acest ecosistem este amenintat cu disparitia din cauza fenomenului accelerat de eroziune al insulei.

5. Izvoarele de la Pamukkale - Turcia

Acestea se prezinta sub forma unor terase albe, mari si valurite, presarate cu ochiuri de ape care reflecta, in acelasi timp, cerul si peretii albi.
Dincolo de proprietatile terapeutice ale apelor termale, aici au fost descoperite 2 sanctuare, construite in antiteza. Unul apartine zeului intunericului si al mortii, Hades, iar celalalt aflat in apropiere, ii este inchinat lui Apollo, zeul soarelui, al muzicii si al medicinei. Amplasarea nu este aleasa intamplator, ci marcheaza ideea de echilibru si compensatie care se aplica in viata umana.

Pamukkale se traduce prin "castel de bumbac", denumire care se explica perfect, cel putin din punct de vedere vizual. Cu toate acestea, unii localnici sustin ca nu forma stranie a inspirat numele locului, ci faptul ca in trecut bastinasii obisnuiau sa isi usuce bumbacul aici. Tot acest peisaj fantastic format din ziduri, inaltimi, terase si stalactite, se intinde pe o distanta de 2.5 km lungime, avand o latime de jumatate de km.
Aproape tot ce este atins de apa este acoperit cu var, iar obiectele scufundate se transforma in piatra in numai cateva zile.

6. Lacurile Band-e Amir - Afghanistan

Tocmai in tinuturile aride ale Afghanistanului, contrastele de culoare si de inaltime au dus la formarea unui peisaj fabulos la 3000 de metri altitudine. Accesul este destul de dificil, intrucat se face doar pe un drum de munte care are o lungime de 80 de km. La sosire, exista un peisaj aproape paradisiac: lacuri intinse pe o latime de aproape 11 km, marginite de faleze de calcar si de argila, care sa imbina intr-un joc de culori nebunesc, de la alb la rosiatic, de la albastru la cele mai nebanuite nuante de verde.


Chiar daca temperaturile ajung in timpul verii pana la 36 de grade Celsius, lacurile sunt tot timpul reci, deoarece sunt improspatate in fiecare an cu apa rezultata din urma topirii ghetarilor.

7. Muntele Galben - China

Formate din granit cristalizat din roca topita si cu inaltime de pana la 1800 m, unele piscuri poarta denumiri ce stau sa confirme originile de poveste ale locului: Piscul Florii de Lotus, Culmea Stralucirii sau Piscul Capitalei Ceresti (sunt doar 3 din cele 72 de piscuri care alcatuiesc Muntele Galben).
Frumusetea unica a peisajului a reprezentat muza suprema pentru generatii de artisti chinezi, care au stabilit "Cele patru frumuseti supreme al muntelui": rocile si culmile muntoase, pinii care impodobesc muntii, unii avand peste 1000 de ani vachime, izvoarele fierbinti cu temperaturi constante de 42 de grade Celsius tot timpul anului si, in final, marea de nori care formeaza cununa muntilor care isi ascund varfurile.


Potecile marcate conduc calatorii catre temple, castele, lacuri, stanci bizare, insa unele trasee sunt recomandate numai profesionistilor.

Niciun comentariu: